Информация

Търсене

Категории

Монтесори методът

Образованието през 21 век

Обучението по метода Монтесори често се счита за старомодно. Но не е така! Идеите на д-р Мария Монтесори са били изключително напредничави за своето време – открила е концепции, до които учените едва днес достигат въз основа на своите изследвания. Образованието, при което детето е център на процеса, постига много по-големи успехи от подхода, при който център на процеса е учителят. Случвало ли се е да видите група от 25 деца, които искат да учат едно и също, по едно и също време, на едно и също място? Ето затова обучението по метода на Монтесори използва интереса на детето, вместо да го принуждава да учи нещо, което не му е интересно. 

Обучението по метода Монтесори е научно-обоснован дидактически подход. Децата се учат посредством игра, тъй като ръцете са изключително важен инструмент за „обучение на мозъка“. И като се има предвид колко бързо се променят знанията в наши дни, може би е по-важно да се научим как да откриваме знания, отколкото да заучаваме просто факти.

Същевременно методът представлява изключително ефективен дидактически подход. Социалните и личностни умения стават все по-важни за бъдещето на децата ни. Необходимо е да се научат да работят заедно, както със свои връстници, така и с деца от различни възрасти, точно както в реалния свят. Затова методът Монтесори се прилага в групи с разнородна възраст. По-големите деца помагат на по-малките, което им се отразява далеч по-благоприятно от който и да било тест, а малките деца имат ясен пример какво следва да постигнат.

Децата трябва да се научат да носят отговорност за собственото си обучение и среда. Трябва им време и пространство да се упражняват, но трябва също така да се грижат за другите деца и да поддържат ред в околната среда. По този начин се готвят да израстнат отговорни възрастни.

За повече информация за Монтесори образованието, посетете: www.imontessori.bg.